Детето

Нискомаслено прясно мляко

Нискомасленото прясно мляко е подходящо за някои подрастващи
От

Публикувана:
Последна редакция: 19/07/2018
За децата, които са готови да преминат от кърма или специална млечна формула към краве мляко, обикновено се препоръчва пълномаслено прясно мляко, вместо нискомаслено или обезмаслено такова.

Днес обаче, на родителите, чиито деца са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване, или тези страдащи от семейна обремененост по отношение на излишните килограми, високото ниво на холестерол в кръвта или сърдечносъдовите заболявания, се дава препоръка да преминат към консумация на нискомаслено мляко между първата и втората година след раждането на детето.

Приемът на нискомаслено прясно мляко поддържа нивото на кръвния холестерол при децата в нормално допустими граници и ги предпазва от появата и развитието на сърдечносъдови заболявания на по-късен етап от живота им. Нискомасленото мляко е особено подходящо за деца на възраст от 12 месеца до 12 години, които са клинично предразположени към редица рискови фактори. Това твърдение е в разрез с общото мнение до този момент, че пълномасленото краве мляко и мазнините, които то съдържа, са от изключителна необходимост за правилното развитие на детския мозък, още повече като се има предвид, че млякото е основен компонент в менюто на подрастващите.

Според изследователите в тази област предишните препоръки не са базирани на научни доказателства, а по-скоро на житейския опит и здравия разум. Въпреки че майчиното мляко е богато на холестерол, нивото на холестерол в кръвта на кърмачетата е в напълно нормални граници, нито много високо, нито неадекватно ниско. Една от логичните причини естествената кърма да съдържа разумно количество мазнини е, че те са от жизненоважно значение за развитието на миелиновата обвивка в мозъка. Именно затова, майките често се тревожат от мисълта дали детето им получава достатъчно мазнини.

Докато пълномасленото мляко съдържа между 3.5% и 3.8% мазнини, съдържанието на мазнини в нискомасленото мляко е 2%. Думата “нискомаслен” като термин се отнася за всички продукти, съдържащи 2% мазнини.

Причината нискомасленото мляко да е полезно за децата с наднормено тегло, тези, които страдат от затлъстяване, или тези с наследствена обремененост от висок холестерол, е че те вече имат достатъчно високи нива на мазнини в организма си.

Диетата на децата вегетарианци трябва да бъде старателно оценена, тъй като кравето мляко може да бъде най-добрият източник на наситени мазнини за тях. По принцип децата се нуждаят от съвсем малко количество наситени мазнини за да се развиват правилно.

След като децата навършат две години, на тях вече може да се дава от млякото, което цялото семейство пие, дори то да е обезмаслено. При условие че млякото вече не е основния продукт в менюто на децата, те могат да преминат към консумацията на нискомаслено или обезмаслено мляко, независимо от останалите рискови фактори.