Детето

Как да изглежда детската стая

Въздействието на интериора върху психиката на малчуганите
От

Публикувана:
Последна редакция: 21/09/2018

Как да изглежда детската стая, най-добре знае самото дете. Определено от начина на мислене, асоциациите и цветовите предпочитания неговото разбиране за интериора и цялостната визия не винаги съвпадат с тази на родителите. Това е основателна причина да съгласуваме практичността и функционалността на стаята с неговите желания и възгледи. Всеки родител би се съгласил че това би донесло една искренна усмивка на лицето на детето му.

Според изследвания вниманието на децата се задържа изключително трудно върху даден предмет. Това е основна предпоставка стаята да не изглежда стереотипно и еднообразно. Всеки предмет и част от интериора трябва да са ярки и да излъчват собствена индивидуалност, но в никакъв случай да не са еднообразни и натрапчиви. Тя трябва да е така направена и обзаведена, че да позволява лесни и разнообразни промени и да се развива заедно с детето.

От една страна детската стая не бива да изглежда като копие на приказен свят, но от друга подобни елементи подходящо съчетани с общото звучене и линията на интериора са интересни и забавни за малчуганите. Като всяко лично пространство тя трябва да предоставя възможност за извършване на всекидневните дейности - обличане, събличане, сън, игра, учене, гледане на телевизия, игране на видео игри и т.н. Цялата мебелировка трябва да е така подбрана, че да позволява разнообразие и лесна промяна на интериора. Може да ви звучи малко странно, но това е част от играта.

Една от отличителните черти на съвременната детска стая е найната мобилност. Не е случайно, че повечето производители на мебели предлагат своите продукти на колела. Това прави разместването им лесно и без нужда от чужда помощ. Някои съвременни мебелировки са изградени от модули. Това позволява разместването и комбинирането помежду им. Така освен че спестявате пари за подмяната на мебелите осигурявате и така необходимото разнообразие.

При покритията на мебелите има голямо разнообразие. От цветово до материално, но можем да кажем, че все пак актуални си остават лаковите покрития.

Разбира се играчките са толкова важни колкото и мебелировката. Не трабва да пропускате голямата плюшена играчка, която придава пълнота на стаята. Всяко дете си има такава любима. Както знаем повечето играчки имитират живота на възрастните, затова миниатюрните копия на предмети от ежедневието на възрастните са неизменна част от стаята.

Огромна роля в оформлението на стаята играе светлината, както естествената така и изкуствената. С помощта на модерните осветителни тела могат да се постигнат невероятни ефекти. По правило настолната лампа трябва да е с чупещо рамо и да се намира отдясно на призореца и по възможност да свети с бяла светлина.

Но въпреки всичко казано не трябва да пропускаме и най-важния фактор. Стаята на малките палавници трябва да се намира близо до родителите, така че когато отворят вратата да се оказват сред възрастните, и същевременно да запазва личното си пространство.