Грануломатоза на Вегенер

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво е грануломатоза на Вегенер?

2.Рискови групи и предразполагащи фактори

3.Симптоми и прогресиране

4.Диагностициране на грануломатоза на Вегенер

5.Лечение на грануломатоза на ВегенерСимптоми и прогресиране


Пълният синдром обикновено бързо протича до бъбречна недостатъчност, след като започва съдов етап. Носни и белодробни лезии са често срещани при тези с ограничено заболяване. Тези индивиди може или не може да имат системни поражения. Тези белодробни лезии може да се подобрят или влошат спонтанно.
Ако болестта се остави нелекувана, 90% от пациентите ще умрат в рамките на 2 години от поставянето на диагнозата. Лечението с кортикостероиди и циклоспорин довежда до 5 годишна преживяемост при 95% от случаите.

Причините за смъртта включват усложнения от основното заболяване, като миокарден инфаркт, сърдечна недостатъчност, дихателна недостатъчност или бъбречна недостатъчност или усложнения от имуносупресивното лечение като инфекция, злокачествено заболяване.

Други усложнения включват масивна дихателна недостатъчност, остра или хронична бъбречна недостатъчност, глухота, слепота и невропатия. Ранната диагностика и лечение са от решаващо значение за подобряването на бъбречните заболявания и избягване на усложненията.


Следва: Диагностициране на грануломатоза на Вегенер

1  |   2  |   3  |   4  |   5

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

каталина добрева

Случаен посетител | 2011-02-16 20:20:06
здравейте,направиха ми биопсия на кожа -хронична екзема.имам СУЕ-40,С-реактивен протеин,силно положителе н,fe,ca-под норма,взеха ми кръв за антинуклеарни тела-чакам резултат.дали се касае за грануломатоза на Вегенер?

galina

Случаен посетител | 2012-03-27 14:23:40
katalina molq te pi6i mi na galina26@abv.bg pri men se samnqvat za sa6ata bolest iskam da spodelq mnenie

яна павлова

Случаен посетител | 2012-12-15 20:27:46
майката на съпругами почина от б.на Вегенр .съпругът ми отслабва по има петно на билия дроб. Лкарите казвот не е рак.Лекеват го за теберколозо на посавка нама теберколозен бацил. Казвам на лекарите за Вегенер,мълчат и ме гледат като паднали...

Христина Иванова

Случаен посетител | 2015-01-23 19:14:41
Братовчед ми е болен от заболяването Вегенер на 40 години е.Многократно беше лекуван в Нефрология СВ.Марина,до момента,когато премина на хемодиализа.В момента е на кислород увреден е вече и белия дроб.Лечение на заболяването с Мабтера вече било късно.Питам аз къде бяха лекарите,след като има лекарство Мабтера за лечение,при здрави пациенти ли се прилага.Сега пациента е вече увреден и не може да се приложи лечение.