Грануломатоза на Вегенер

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво е грануломатоза на Вегенер?

2.Рискови групи и предразполагащи фактори

3.Симптоми и прогресиране

4.Диагностициране на грануломатоза на Вегенер

5.Лечение на грануломатоза на ВегенерКакво е грануломатоза на Вегенер?


Грануломатозата на Вегенер е заболяване, при което кръвоносните съдове са възпалени. Това състояние се нарича васкулит. Това възпаление причинява увреждане на органите на тялото чрез намаляване на притока на кръв, което разрушава тяхната нормална тъкан. Това се нарича некроза.

Възпалението вреди на важните органи на тялото чрез ограничаване на притока на кръв към тези органи и унищожаване на нормалната тъкан. Органите на които най-често се отразява заболяването са белите дробове и бъбреците.

Грануломатозата на Вегенер е заболяване, което може да не включва никаква органна система, но изрично се отразява на горните и долните дихателни пътища (нос, синуси, трахея и бели дробове), бъбреци, както и малките кръвоносни съдове (капиляри, артерии) в тялото.


Следва: Рискови групи и предразполагащи фактори

1  |   2  |   3  |   4  |   5

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

каталина добрева

Случаен посетител | 2011-02-16 20:20:06
здравейте,направиха ми биопсия на кожа -хронична екзема.имам СУЕ-40,С-реактивен протеин,силно положителе н,fe,ca-под норма,взеха ми кръв за антинуклеарни тела-чакам резултат.дали се касае за грануломатоза на Вегенер?

galina

Случаен посетител | 2012-03-27 14:23:40
katalina molq te pi6i mi na galina26@abv.bg pri men se samnqvat za sa6ata bolest iskam da spodelq mnenie

яна павлова

Случаен посетител | 2012-12-15 20:27:46
майката на съпругами почина от б.на Вегенр .съпругът ми отслабва по има петно на билия дроб. Лкарите казвот не е рак.Лекеват го за теберколозо на посавка нама теберколозен бацил. Казвам на лекарите за Вегенер,мълчат и ме гледат като паднали...

Христина Иванова

Случаен посетител | 2015-01-23 19:14:41
Братовчед ми е болен от заболяването Вегенер на 40 години е.Многократно беше лекуван в Нефрология СВ.Марина,до момента,когато премина на хемодиализа.В момента е на кислород увреден е вече и белия дроб.Лечение на заболяването с Мабтера вече било късно.Питам аз къде бяха лекарите,след като има лекарство Мабтера за лечение,при здрави пациенти ли се прилага.Сега пациента е вече увреден и не може да се приложи лечение.