Съдова деменция

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво е съдова деменция

2.Предразполагащи фактори и симптоми

3.Как влияе съдовата деменция?

4.Как се диагностирцира съдова деменция?

5.Лечение на съдова деменцияПредразполагащи фактори и симптоми


Най-честата причина за съдова деменция е запушване на артериите за снабдяване на малки области на мозъка. При класическия инсулт, големите кръвоносни съдове са блокирани, което води до смърт на мозъчната тъкан, снабдявана от тази артерия. При съдовата деменция, блокираните съдове са много малки, което води до смърт на малки области на мозъчната тъкан върху външната повърхност на мозъка наречена церебрална кора. Предразполагащите фактори за съдова деменция са сходни с рисковите фактори за инсулт. Те включват:

     * Хипертония
     * Хиперхолесторомия
     * Тютюнопушене
     * Захарен диабет
     * Лична или фамилна анамнеза за съдова болест

Симптомите на съдова деменция са много сходни с тези на болест на Алцхаймер, с която тя може да бъде объркана. Пациентът със съдова деменция принципно изпитва прогресията на неврологичните симптоми. С повтарянето на мини-инсулт, пациентът забелязва коварно намаляване на степента на тяхната функция. Пациентът продължава да изпитва тези мини инсулти, освен ако не се вземат мерки да се намалят рисковите фактори. След голям брой мини инсулти, пациентите могат да имат нужда от помощни грижи.


Следва: Как влияе съдовата деменция?

1  |   2  |   3  |   4  |   5

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

Людмила Терзиева

Случаен посетител | 2010-12-18 15:25:59
баща ми е с тази диагноза от 2007 .досега имаше момемни на агресия,но не посягаше на майка ми,в последно време обаче агресията ескалира и се страхувам за живота на майка си.Ако можете да дадете някакъв съвет ще съм ви много благодарна!

ivanka dimova

Регистриран потребител | 2011-02-25 09:55:19
мъжа ми е с диагноза -съдова деменция, започна да проявявя агресия,желая да следя коментари за тази диагноза

Елица

Случаен посетител | 2012-02-12 15:27:54
Моята майка има подобна диагноза и развива прогресивно заболяването си.Наложи се да потърся специализиран дом за дементно болни хора и ще направя постъпки за приемане,тъй като не мога да я оставям без надзор дори за минута.

MAYA DIMITROVA

Случаен посетител | 2012-02-13 17:58:07
MAIKA MI E S TAZI DIAGNOZA NO VSE OSTE NE PROQVQVA PRIZNAZI NA SILNA AGRESIQ.BARZO LI SE RAZVIVA ZABOLQVANETO

Elica

Случаен посетител | 2012-03-02 19:02:29
Pri nas se otklu4i sled operaciq na rak na matkata i se razviva progresivno-za 2 meseca mnogo se promeni...

Таня

Случаен посетител | 2012-03-07 13:38:34
Баща ми от 2007г. е със МСБ-деменция тип Алцхаймер.От 1 година насам вече и не говори ,движенията му станаха доста затруднени от известно време взе да прави и през 1 месец вирусни пневмонии , а в момента е с воден плеврит.Въпроса ми е може ли да се възстанови от водния плеврит.И деменцията ли е виновна за тези пневмонии?

Таня

Случаен посетител | 2012-03-07 13:41:36
Баща ми е с МСБ от 2007г с деменция тип Алцхаймер.От едно известно време движенията му се затрудниха доста вече не се усеща и се изпуска по голяма и малка нужда,взе да прави много често пневмонии а в момента е с диагноза воден плеврит.Въпроса ми е от деменцията ли се получи това заболяване?И дали ще се възстанови от него?

лили

Случаен посетител | 2012-06-14 12:52:16
майка ми е с тази диагноза, тя се отключи още в болницата след операция - смяна на тазобедрена става и тежка хипогликемия; но след като се прибра вкъщи се оправи, след няколко месеца отново започна да порявява признаци, стана агресивна; сега е спокойна, но е много объркана в паметта и местонахождението си; въпросът ми е има ли надежда отново да се възвърне състоянието й, след като един път вече стана това; ако някой въобще отговаря тук..