Миокардит

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво е миокардит?

2.Предразполагащи фактори

3.Диагноза и лечение на миокардитКакво е миокардит?


Миокардита е възпалително нарушение на миокарда (сърдечен мускул). Това обикновено е предизвикано от вирусна инфекция, особено аденовирус (вирус, който съдържа ДНК) и ентеровирус (група от вируси, които инфектират стомашно-чревния тракт и могат да се разпространят към други области), въпреки че много инфекциозни организми се наблюдават често при бебета и деца.


Миокардита е рядко заболяване. Честотата варира значително между страните и е свързана с хигиената и социално-икономическите условия. Наличието на медицински услуги и имунизации също влияят на честотата. По време на епидемия от вирусни инфекции е съобщена висока честота на миокардит.

Смъртност / заболеваемост:
Проучванията дават широк спектър на статистиката на смъртността и заболяемостта. При коксакиевирус Б, процент на смъртност при новородените е (75%), отколкото в по-големите бебета и деца (10-25%). Пълното възстановяване на камерната функция се наблюдава при повече от 50% от пациентите. Някои пациенти развиват хроничен миокардит (разрешаване) и / или дилатативна кардиомиопатия и може евентуално да имат нужда от сърдечна трансплантация.

Раса
Няма расови различия или преференции.

Пол
Няма доминиращ пол сред засегнатите, но някои изследвания с лабораторни животни показват, че болестта може да бъде по-агресивна при мъжете, отколкото при жените. Някои щамове на женски мишки са намалили възпалителния процес при лечение с естрадиол. В други изследвания, тестостеронът се явява като увеличаващ фактор за цитолитичната активност на Т - лимфоцитите при мъжките мишки.

Възраст
Няма възрастови преференции. Младите пациенти, особено новородени и кърмачета, както и имуно компрометираните пациенти могат да имат повишена чувствителност към миокардит.


Следва: Предразполагащи фактори

1  |   2  |   3

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email: