Красота и козметика

По-красиво тяло без за това да е необходима диета

От

Публикувана:
Последна редакция: 18/08/2019
Как възприемате тялото си?
Ако сте като повечето жени, значи рядко харесвате това, което виждате в огледалото. Според експертите, за разлика от мъжете, жените рядко са доволни от външния си вид и винаги се стремят да постигнат по-задоволителни резултати.
Изследванията показват, че като цяло жените имат по-ниско самочувствие от мъжете. Съществува огромно различие между половете по отношение на мнението за външния вид. В сравнение с мъжете, жените изразяват по-голямо недоволство от това как изглеждат. Най-често това недоволство се дължи на по-сериозен проблем, а именно липсата на самочувствие и самоуважение.
За съжаление в съвременното общество самооценката и външния вид са взаимосвързани и по тази причина за една жена е трудно да се чувства добре в кожата си всеки път когато се погледне в огледало и види единствено лошите си черти.
Голяма част от жените са неспособни да прекъснат този порочен кръг, въпреки че осъзнават, че мисленето им е напълно погрешно.
В проведено проучване голям процент от анкетираните жени отговарят, че е напълно възможно жена с наднормено тегло или проблематична физика да има самочувствие, но когато това касае лично тях, те казват че не се чувстват комфортно. На теория самоуважението не бива да зависи от физическите характеристики, но на практика повечето жени страдат от факта, че не изглеждат така както биха искали.

Защо жените са недоволни от своята физика и какво може да се направи в тази връзка?

Отговорът може би ще ви изненада. Когато става въпрос за подронено женско самочувствие и самоуважение, вината трябва да се търси в медиите, които лансират сексапилните, дългокраки и ултра слаби звезди и модели. Рекламите и списанията изпращат еднозначно послание към жените, а именно, че те трябва да изглеждат по определен начин, за да се харесват на останалата част от обществото.
През 2003 година двама изследователи от Харвард, се заемат със задачата да установят как сериали като Friends, Ally McBeal и Melrose Place въздействат на жените от остров Фиджи. Те откриват взаимовръзка между рамките наложени от героите в тези сериали и зачестилите случаи на булимия и анорексия в региона. В миналото жените от тази част на света са предпочитали по-закръглените форми, а хранителните разстройства са били нещо непознато.
По ирония на съдбата стандарта, към който се стремят жените е нереален, защото образите тиражирани от медиите в действителност са дигитално обработени и следователно усъвършенствани по изкуствен начин. Медиите със сигурност въздействат върху начина по който жените се възприемат, по-страшни обаче са продуктите, рекламирани в излъчваните от тях лъскави кампании. Компаниите стимулират продажбата на своите продукти, рекламирайки ги с помощта на изображения на млади жени с перфектни фигури. Именно тези изображения използват жените като база за сравнение на собствените си недостатъци.
Предвид факта, че медийните кампании са насочени както към жените така и към мъжете, възниква въпроса защо жените са по-податливи на тях. Може би отговорът се крие далеч назад, в ерата на еволюционното ни развитие, или най-малко в дните на детство.
Според някои жените са длъжни да наблягат на външния си вид, тъй като от еволюционна гледна точка, привлекателността е програмирана в тяхната ДНК и им е необходима за осигуряване на партньор. Дори в миналото момчетат са били ценени заради физическата си сила и интелект, а момиченцата заради своя външен вид. Не е нетипично за възрастен да направи комплимент на малко момченце, наричайки го “...толкова силен, толкова смел...”, или да се обърне към някое момиченце с думите ”сладка и чаровна”. Този начин на мислене е залегнал дълбоко в нашето съзнание. Критичната самооценка е най-ужасното нещо, което можем да причиним сами на себе си. С отхвърляне на възприятието за собственото си тяло ние губим собствената си самоличност и стойност като човек.

6 начина да подобрите самочувствието си без да загубите нито килограм

Свалянето на килограми е временно решение на проблема с липсата на самоуважение и самочувствие, тъй като не бива да сравнявате себе си единствено с размера на дрехите, които носите. Това което има значение е промяната на начина по който виждате себе си в огледалото. Иронията е в това, че трябва да се оглеждате по-често, за да можете да направите промените, необходими за подобряване на външния си вид. Колкото по-високо е самочувствието ви, толкова по-добре се грижите за себе си. Така нещата, които са полезни за вас, например консумацията на здравословна храна или редовното физическо натоварване също са по-лесни и по-успешни и ви карат да се чувствате чудесно.
За да се чувствате по-добре като начало се отървете от кантара, игнорирайте  указващите размера на дрехите етикети и се фокусирайте върху това:
Незабавно да спрете негативните мисли за самите себе си. Независимо от факта, че все още ще виждате себе си в светлина, която не харесвате, опитайте се да мислите позитивно и конструктивно, окуражавайте се с думи за това какво можете да подобрите в себе си, а не за това какво не сте способни да направите.
Да насочите вниманието си към нещата, които харесвате в себе си, като например косата, ноктите, зъбите. Никога не правете мислена връзка между това как изглеждате и това как се чувствате. Всеки път когато се поглеждате в огледалото откривайте в себе си нещо ново, което бихте искали и можете да подобрите. Казвайте за себе си само положителни неща.
Да се отнасяте към себе си със същото уважение, с което бихте се отнесли към своите приятели.
Винаги да казвайте това което мислите. Отрицателните мисли насочени към тялото ви понякога са израз на скрито недоволство към други проблеми в живота ви.
Да не чакате да постигнете желаното подобрение във външния си вид за да купите дрехата, която ви харесва. Независимо дали облеклото очертава нехармоничното ви тяло или носите по-широки дрехи за да прикриете пълнотата си вие подронвате собственото си самочувствие. Изводът е че просто трябва да купувате дрехи, които ви подхождат.
Да приемете, че хората са различни по размер и форма и да оцените уникалността на собственото си тяло. И помнете, само 2% от жените по света попадат в категорията “супер модел”!

Още от Красота и козметика