Красота и козметика

Отстраняване на окосмяването в интимните части

От

Публикувана:
Последна редакция: 18/09/2019
Най-добрият метод за отстраняване на нежеланото окосмяване в областта на интимните части е бръсненето. Независимо дали сте мъж или жена осигурете си чисто нова самобръсначка и следвайте тези съвети, за да избегнете появата на растящи под кожата косъмчета и неприятни инфекции, които причиняват сърбеж и се проявяват под формата на болезнени подутини. За начало, разположете се удобно, вдигнете краката си нависоко и ги раздалечете.

Подстригване на окосмяването в областта на интимните части
За да улесните процеса, преди да започнете самото бръснене, подстрижете косъмчетата в областта на гениталиите. По този начин ще предотвратите и бързото притъпяване на бръснача. Самото подстригване можете да направите с помощта на електрическа самобръсначка или ножици. За да съумеете да подстрижете косъмчетата съвсем късо, и за да избегнете нежелани порязвания, докато използвате избрания от вас инструмент, повдигайте косъмчетата с помощта на пръстите на свободната си ръка.

Накисване
Непосредствено преди самото бръснене, вземете продължителна гореща вана. Топлата вода омекотява иначе грубите косми в областта на интимните части и на по-късен етап улеснява тяхното бръснене и стилизиране.

Сапунисване
След ваната насапунисайте избраните от вас участъци от кожата с крем или гел за бръснене. Нанасянето на съвсем тънък слой вазелин ще ви помогне да постигнете съвсем гладко бръснене. В случая употребата на сапун за целите на занятието не е препоръчителна, тъй като сапунът не може да осигури желания краен резултат. Бъдете внимателни. Определени видове кремове за бръснене могат да предизвикат нежелани алергични реакции.

Бръснене
Има много различни начини за стилизиране на окосмяването в областта на интимните части. Помислете добре преди да започнете с бръсненето и бъдете креативни. Препоръчително е да движите бръснача в посоката на растеж на косъмчетата. Избягвайте честата обработка на един и същи участък, защото така рискувате да раздразните кожата. Ограничавайте се до не повече от 2-3 движения на бръснача в един и същи участък. В по-трудните за третиране окосмени участъци е препоръчително да опъвате кожата със свободната си ръка.

Внимание за тези, които го правят за първи път! Кожата в областта на интимните части е чувствителна и настройката на позицията на бръснача спрямо повърхността на кожата може да отнеме време. През първия месец е напълно достатъчно да се бръснете веднъж седмично. Не се притеснявайте ако през този период бръсненето не резултира в съвършено гладка и мека кожа.

Ексфолиране
Изключително важно е да почиствате обработените участъци кожа непосредствено след бръснене. Най-добрият начин да правите това е с помощта на гъба от люфа и обикновен сапун за тяло. Заради чувствителността на кожата в тази част от тялото не търкайте силно, защото в противен случай рискувате да нараните, раздразните и възпалите кожата. Гъбата и сапунът ще помогнат за отстраняване на мръсотията, която би могла да запуши порите по повърхността на кожата в областта на интимните части.

Овлажняване
Отмийте сапуна с топла вода подсушете кожата с мека и чиста кърпа и нанесете върху току що избръснатия участък слой овлажняващ крем или лосион. Бихте могли да използвате бебешко олио с алое вера. За предпочитане е да избягвате кремовете и лосионите, които съдържат оцветители и добавени аромати, тъй като те могат да предизвикат дразнение. За финал бихте могли да използвате и бебешка пудра.

Поддържане на добра хигиена
Почиствайте обръснатите интимни части с вода всеки ден. Това ще помогне за отстраняване на излишното количество мазнини и пот. За да избегнете възможното раздразнение на кожата, всекидневно я третирайте с овлажняващ лосион и пудра Ако поддържате косъмчетата съвсем къси, ще избегнете появата на неприятен сърбеж. За предпочитане е да носите по-свободно памучно бельо. Избягвайте впитите бикини и панталони. Липсата на свободно циркулиращ въздух и триенето при носене на впити дрехи биха могли да стимулират растежа на косъмчетата в обратна посока.

Няколко полезни съвета
•    За някои хора отстраняването на нежеланото окосмяване в областта на интимните части е лесно, дори забавно занимание. За съжаление обаче, за повечето то се превръща в истински проблем. Често повторното израстване на косъмчетата предизвиква неприятен сърбеж. Възможно е да се появят зачервени подутини и растящи под кожата косми. За да облекчите състоянието бихте могли да нанесете тънък слой крем със съдържание на кортизон. Ако тези симптоми не стихнат и ви притесняват, потърсете помощ от специалист.
•    Малка част от хората проявяват алергия към използвания от тях крем за бръснене. Кожата в областта на интимните части е изключително чувствителна. За да избегнете нежеланите алергични реакции, използвайте хипоалергенни кремове и гелове за бръснене или като цяло преценете дали бръсненето изобщо е подходящият за вас метод за отстраняване на нежеланото окосмяване в тази част от тялото.
•    По време на менструалния си цикъл някои жени забелязват повишена чувствителност на кожата в областта на интимните части. В случай че през този период бръсненето ви създава неудобство, избягвайте процедурата и я правете преди или след края на менструацията.
•    В случай, че бръсненето раздразва кожата ви, може би трябва да отстранявате окосмяването с помощта на восък. Восъкът рядко предизвиква дразнение и употребата му предотвратява появата на растящи навътре косъмчета.

Още от Красота и козметика