Красота и козметика

Как можете да се предпазите от слънчево изгаряне

От

Публикувана:
Последна редакция: 21/07/2018
Какво трябва да знаете
Лятото наближава, а за голяма част от вас това означава и повече време на открито, извън офиса или дома. Понякога ентусиазмът ви да добиете тен след дългия период на зима може да замъгли добрата ви преценка. В следствие дори няколкото часа прекарани под лъчите на слънцето, могат да се превърнат в часове или дни на нетърпима болка, последвана от неприятно белене на кожата.
Ето три простички правила, с помощта на които ще си гарантирате забавление и добро настроение под слънцето, а кожата и очите ви ще ви бъдат благодарни!
 
Правило 1
Важно е да знаете до колко чувствителни сте на ултравиолетово лъчение. Кожата на всеки човек реагира по различен начин на пряката слънчева светлина. Тестът на Томас Фицпатрик за определяне степента на чувствителност на човешката кожа към ултравиолетовите лъчи се състои в серия от въпроси, базирани на генетичната предразположеност, предишните изживявания и начина на живот на всеки подложил се на него. Според резултата от теста можете да се категоризирате към една конкретна от общо 6 типа кожа вариращи от светла до много тъмна.
Хората с по-светъл тен са с много ниска търпимост към ултравиолетовите лъчи и изгарят бързо, дори при краткотраен престой на пряка слънчева светлина. Тяхната кожа е от тип I. От друга страна хората с по-тъмен тен изгарят по-трудно. Тяхната кожа е от тип VI. Познавайки своя тип кожа, бихте могли да направите престоя си на открито по-приятен и безопасен.
 
Правило 2
Когато сте на открито винаги нанасяйте водоустойчив крем с УВ защита. С негова помощ ще намалите риска от изгаряне. Действието на този вид препарати за протекция на кожата се базира на система за блокиране или отблъскване на изгарящите УВ лъчи. Да предположим например, че при нормални условия кожата ви се зачервява или изгаря след 10-минутен престой на пряка слънчева светлина. Ако се намажете с крем против изгаряне с висок фактор (15), то той ще увеличи времето необходимо за зачервяване или изгаряне на кожата до 150 минути, или приблизително 15 пъти повече. Кремът с най-висок фактор осигурява по-голяма защита и повече време за престой на открито. Важно е да нанесете крема обилно и по всички открити части от тялото. Трябва да знаете че потта, водата и бърсането с кърпа или хавлия могат да отстранят крема против слънчево изгаряне от кожата ви. Затова, когато това е необходимо, използвайте крема и намажете отново тези участъци, които са открити за слънчевата светлина.
Кремовете против слънчево изгаряне са отлична защита. Независимо от това обаче, ако почувствате че изгаряте, най-добре се скрийте на сянка. Слънчевото изгаряне или прекомерното излагане на пряка слънчева светлина са ключов фактор за бързото и ранно стареене на кожата.

Правило 3
Не забравяйте да носите слънчеви очила. Прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи може да увреди зрението ви. Окото е чувствителен орган, а невидимите ултравиолетови лъчи могат да проникнат през ретината дори и в привидно облачен ден. Очилата с УВ защита са не само моден аксесоар. Те са първична защита на окото срещу изгаряне. Затова редовно използвайте подходящи за целта слънчеви очила.

Още от Красота и козметика