Красота и козметика

Акупунктура

От

Публикувана:
Последна редакция: 16/09/2019
Акупунктурата е една от най-старите и най-често прилагани техники за лечение. Нейна родина е Китай и тя е на повече от 3500 години. Техниката придобива популярност в страните от Европа, Северна и Южна Америка едва през последните тридесет години.

Според традиционната Китайска медицина върху човешкото тяло има приблизително 2000 акупунктурни точки. Тези точки са свързани помежду си посредством 20 мислени пътечки (12 основни и 8 вторични), наречени меридиани. Тези меридиани имат способността да провеждат енергия, или “чи”, между повърхността на тялото и вътрешните органи. Всяка точка оказва различно влияние върху “чи-то”, което преминава през нея. Вярва се, че “чи” помага за регулиране на баланса в тялото. “Чи” зависи от противоположните сили инг и янг, които олицетворяват положителната и отрицателната енергия във вселената и в човешкото тяло. Също така се вярва, че акупунктурата запазва баланса между инг и янг, като по този начин осигурява нормалното протичане на “чи” в тялото и възстановява физическото и психическото здраве на пациента.

Съществуват няколко основни теории, които обясняват точния начин на действие на акупунктурата. Според една от тях, по време на акупунктура импулсите на болката биват блокирани от множество “портали” още преди те да достигнат до гръбначния или главния мозък. Тъй като по-голямата част от акупунктурните точки са или свързани, или разположени в близост до нервни окончания, това навежда на мисълта, че акупунктурата стимулира нервната система. Според друга теория акупунктурата стимулира човешкия организъм и го принуждава да произвежда подобни на наркотик вещества, наречени ендорфини, които редуцират интензитета на болката. Изследванията в тази област показват, че по време на акупунктура в тялото се освобождават и друг вид болкоуспокояващи вещества, наречени опиоди.
   
За разлика от подкожните игли, иглите за акупунктура за плътни, с дебелина на косъм и нямат за цел да разкъсат кожата. Поставят се почти повърхностно, на дълбочина не повече от 1.27 – 2.54 см, в зависимост от препоръчаното за приложение лечение. Всеки има свое индивидуално усещане по време на акупунктура, но като цяло повечето хора изпитват минимална болка при поставяне на иглите. По време на процедурата част от пациентите изживяват лека еуфория, а други пълно спокойствие. В случай, че при самото поставяне на иглите изпитате значителна болка, това е сигурен знак, че акупунктурата се прави неправилно.

Още от Красота и козметика