Красота и козметика

Лазерно премахване на татуировки

От

Публикувана:
Последна редакция: 20/05/2018
Предполага се, че близо 10% от хората имат някаква татуировка. Рано или късно 50% от тях искат да я премахнат чрез лазер.

Има добри новини за тези които имат нежелани рисунки по тялото. Съвременните техники за лазерно премахване могат да отстранят татуировката с минимални странични ефекти.

Ето как работи:  Лазера премахва татуировката кaто разрушава пигментите цветове на татуировката чрез високо честотен светлинен лъч.

Черният пигмент на татуировките абсорбира цялата дължина на вълната, което ги прави най-лесни за премахване. Другите цветове като червеното, избирателно абсорбират зелената лазерна светлина. Различните цветове могат да бъдат третирани от подходящи лазери в зависимост пигментацията.

Кой може да има полза от лазерното премахване на татуировки ?

Тъй като всяка татуировка е уникална, техниките за премахване трябва да бъдат приспособени да отговарят на всеки индивидуален случай.

В миналото са съществували много методи за премахване на татуировки, но в много случаи белезите  са били дори по- неугледни от самите татуировки.
Пациенти, които са били  третирани с по-стари методи могат също да преминат лазерна терапия. Татуировки които не са сполучливо премахнати чрез други методи или с домашни средства могат  да реагират добре на лазерната терапия, ако разбира се предишните опити не са оставили прекалено тежки белези. 

Как да намеря добър лекар за извършване на лазерното премахване на татуировка?

Препоръчително е да намерите лекар или козметичен център с добра репутация за да сте сигурни че ще получите  добри резултати и грижи. Ако е възможно, трябва да вземете препоръка или направление от вашият семеен лекар за дерматологичен или кожно-хирургически център, който е специализиран в премахването на татуировки.

Какво да очаквам по време на лазерното премахване на татуировка?

В зависимост от размера и цвета на вашата татуировка броят на манипулациите ще бъде различен. Вашата татуировка може да бъде премахната при  2 до 4 посещения но могат да се наложат и много повече процедури. Вие трябва да  планирате консултация, по време на която обучен професионалист ще прецени положението ви и ще ви даде насоки за процеса.

Лечението с лазер е различно при всеки пациент. В зависимост от възрастта, размера и вида на татуировката (аматьорска или професионална),  цвета на кожата на пациента,  дълбочината на която е проникнал пигмента, се определя и каква техника на премахване трябва да бъде използвана.

Като цяло процедурата е следната:

•    На пациента се поставят предпазващи очите очила.
•    Тества се реакцията на кожата към лазера за да се установи най-ефективната лазерна енергия за лечение.
•    Лечението се състои от поставяне на ръкохватката срещу повърхността на кожата и след това се активира лазера.
•    По - малките татуировки изискват малко импулси, докато по - големите повече.  И в двата случая татуировката се нуждае от няколко манипулации и визити. При всяко третиране с лазер, татуировката трябва да избледнява.
•    Веднага след това процедурата се поставя леден компрес за да се успокои третираната зона. След това се препоръчва на пациента да използва антибиотичен крем или мехлем. Също така се поставя и  превръзка за да се предпази мястото и се препоръчва да на се излага на слънце или да се ползва слънцезащитен крем.  

Повечето пациенти не изискват упойка. Въпреки това, зависейки от местоположението на татуировката и чувствителността на пациента към болка, лекарите може да изберат да използват някаква форма на упойка -успокояващ крем или болкоуспокояваща инжекция в зоната където ще се извърши процедурата.

Какви са възможните странични ефекти?

При лазерното премахване на татуировки страничните ефекти са минимални. Въпреки това трябва да имате в предвид следното:

•    Съществува риск от инфекция на мястото на процедурата. Също така възможно е татуировката да не бъде премахване напълно.  Има и малък шанс от лечението да ви остане постоянен белег.
•    Възможно да се получи  хипопигментация, където лекуваната кожа е по бледа от тази която я обкръжава, както и хиперпигментация, при която обработената кожа остава по тъмна от останалата.
•    Козметични татуировки като молив за устни, за очи и вежди може да потъмнеят  от последвалото лечение с лазер. По-нататъшното лечение на потъмнелите татуировки обикновено завършва с избледняване.

Безопасно ли е лазерното премахване на татуировки?

Благодарение на по-новите технологии, лечението на татуировки с лазерни системи става все по-ефективно, с много малки рискове да останат белези. Поради уникалната способност на лазера, селективно да третира пигмента внедрен в татуировката, лазерното лечение  е по-безопасно от много традиционни методи, като изрязването, дермабразио или салабразио (методи при които се използва марля с наситен солен разтвор, при който чрез триене татуираната зона започва да се изтърква). В много случаи, определени цветове може да бъдат по-ефективно премахнати от други. Знае се че  сините и черните татуировки реагират особено добре при лазерно лечение. Реакциите при другите цветове все още се изследват.

Запомнете информацията тук е предназначена да ви даде основна информация и не е заместител на лекарското мнение. За детайли, които се отнасят в частност към вашия случай, е най-добре да се консултирате с лекар с опит при използването на лазери за премахване на татуировки.

След като премахването на татуировки е лично виждане в повечето случаи то се смята за козметична процедура и повечето застрахователни компании п света не покриват процедурата  ако това не необходимо за здравето. Лекарските и операционни центрове които извършват премахването може и да изискат пълното заплащане в деня на процедурата .  Ако обмисляте премахване на татуировка осведомете се за всички такси от лекаря и изисквайте всичко в писмена форма преди да се подложите на лечението

Още от Красота и козметика