Алергиите

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какви са алергия?

2.Типове алергени

3.Някои видове алегииНякои видове алегии


Носни алегии

Какво се случва в тялото по време на назална алергия?
По време на назална алергия, алергените (прах, мухъл, цветен прашец, бактерии) влизат през носа. Те взаимодействат с клетките вътре в носа. Взаимодействието в носа предизвиква изхвърляне на вещество наречено хистамин. Хистамина предизвиква кихане, подуване, назална конгестия, както и изхвърлянето на слуз в носа.

Признаци и симптоми на алергия в носа
Най-честите симптоми на алергия на носа са ясни - сълзене на ноздрите, кашлица, сърбеж дълбоко в ухото, сърбежи, зачервяване на очите, сърбеж в носа, запушване с задуха, с последващо затруднено дишане и кихане.

Дълготрайни ефекти на носните алергии
Ако дадено лице е с назална алергия, то е по-склонно да развие инфекции на синусите и астма.

Какви са леченията за назална алергия?
Най-важната стъпка в лечението на алергия е избягването на алергена. Ако сте алергена е домашния любимец, колкото и да е трудно трябва да го премахнете. Тази техника е по-малко практическа за тези, които са чувствителни към полени и прах. Въпреки това, ако сте чувствителни към полени, може да намалите броя на цветята и дърветата в или в близост до вашия дом.

Други методи на лечение са: перорални антихистаминови средства, антихистамини, ползване на стероидни спрейове, въздушни филтри и витамин C.

Пероралните антихистаминови средства се използват за краткосрочни алергични заболявания. Те са много ефективни при контролиране на симптоми като кихане и носен секрет.

Носните стероидни спрейове, се използват за продължителни алергии. Те контролират острите симптоми по-ефективно, отколкото антихистаминовите средства.

Въздушните филтри и редовното почистване на прах също могат да са много полезни.

Големите количества на витамин С са полезни. Витамин С е естествен антихистамин.

Какви са страничните ефекти от лечение на алергия?
Много от антихистаминовите препарати предизвикват сънливост и намалена бдителност. Някои може да предизвикат повишаване на кръвното налягане, ускорен сърдечен ритъм, както и трудности при заспиване. Носните стероиди може да доведат до кървене от носа и образуване на корички в носа. Хроничната употреба на стероиди може да доведе до изтъняване на костите, предразположение към инфекции, диабет и катаракт.


Обратно: Типове алергени

1  |   2  |   3

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email: