Алергия. Обща информация

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво е алергията?

2.Какво причинява алергиите?

3.Най-често срещаните алергични реакции

4.Къде се срещат алергените?

5.Общ поглед върху алергиитеКакво причинява алергиите?


За да си отговорите на този въпрос просто вземете домакинството си за пример. Да предположим че котката е най-новия обитател на дома ви. Няколко месеца след първата си среща с нея забелязвате странни промени в околните. Някой киха или кашля, а друг търка усилено очите си всеки път когато котката влезе в стаята. Не всички у дома обаче реагират така остро на присъствието й. Как да си обясним това?
Имунната система е организирана система за отбрана, която се задейства всеки път когато тялото ви установи контакт с чужди елементи, особено такива, които имат свойството да причиняват различни по характер инфекции и раздразнения. Функцията на имунната система е да разпознае и реагира на тези вещества, наречени антигени. Антигените могат да доведат до специфична алергична реакция, но могат и да не предизвикат особена чувствителност. Алергените са вид антигени, които причиняват въпросната алергична реакция и стимулират производството на имуноглобулин Е.
Основната цел на имунната система е да мобилизира своите сили в центъра на инвазия и да унищожи или подтисне врага. Това може да стане чрез производството на защитни протеини, наречени антитела, които са насочени към конкретно вредно вещество или елемент. Тези антитела или имуноглобулини (IgG, IgM, IgA, IgD) имат предпазна функция и могат да намалят силата на въздействие на чуждите частици, като се прикрепят към тяхната повърхност. По този начин те улесняват останалите имунни клетки, които са отговорни за унищожаването им.
В отговор на контакта с иначе безобидните и безвредни чужди за организма вещества, хората страдащи от алергии могат да развият специфичен вид антитяло, наречено имуноглобулин Е. Пример за това са котешките алергени, които за някои могат да бъдат източник на дразнение.
Имуноглобулините са група протеинови молекули, които действат като антитела. Съществуват общо пет вида имуноглобулини: A, M, G, D и E. Имуноглобулин Е е антитялото, което проявява своето действие при наличие на алергична реакция.
През 1967 година е изолиран нов вид имуноглобулин, характерен за хората, страдащи от алергични реакции. Наречен е гама Е глобулин.
В примера с котката тези членове от семейството, които проявяват алергични реакции развиват именно такъв тип имуноглобулин срещу котешките алергени. Често се наблюдава известно увеличаване на чувствителността към конкретни алергени, което може да продължи с месеци, дори с години. Въпреки че на пръв поглед изглежда така сякаш алергичната реакция е провокирана от първоначалното излагане на въздействието на алергена, тя е следствие от предишен контакт с него.
Гама Е глобулина е антитяло, което всички ние имаме в малки количества. Алергичните хора обаче произвеждат това антитяло в огромни количества. При нормални обстоятелства гама Е глобулинът ни предпазва от паразити, но не и от други алергени. По време на периодите на изострена чувствителност котката произвежда обилно количество алергени, които реагират остро с човешките антитела, в резултат на което се получава раздразнение на клетките, а то може да доведе до освобождаването на различни по вид химикали, включително хистамин. От своя страна тези химикали предизвикват възпаление и типични симптоми на алергия. В следствие имунната система се възбужда и стимулира проявата на остра форма на алергия.
При контакт с котешките алергени, хората, които не страдат от алергии, произвеждат различен вид антитела, които не предизвикват алергични реакции. При тези хора котешките алергени се елиминират безметежно от имунната система и причинителят не може да им окаже абсолютно никакво въздействие.


Следва: Най-често срещаните алергични реакции

1  |   2  |   3  |   4  |   5

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

Ангел

Случаен посетител | 2008-07-13 20:08:23
Аз имам някаква гадна алергия към полени, лятото направо ми се стъжнява живота. Някои хора казват, че алергията се надживявала, ама не мен не ми минава вече доста години. Има ли начин да се преборя с нея веднъж за винаги? Благодаря предварително.

bobi

Случаен посетител | 2009-05-18 10:22:51
Здравейте, -Имам от доста време този проблем,-сутрин имам хрема и кихам много,ама наистина много и силно кихам,-запушва ми се носа.Още щом се събудя и почвам да кихам. За около 2-3 часа имам силна хрема,много съм чувствителен към студ и течения.После разминава и през деня съм добре,-и отново на сутринта пак. Използвам Муконазал, пия и Ериус понякога, -тои помага но не много. Какво е това-хронична хрема,алергия-към студ ли-към нещо друго ли,незнам ? Но е много неприятно,-получава се щом се събудя сутрин-веднага. Моля, дайте съвет как да се лекувам,-какво да направя? От какво е това - има ли някои идея? Благодаря предварително за това, че ще ми отделите време да ми отговорите :!: e-mail : abracadabra@rock.com може да ми отговорите на и-мейла написан по-горе. Thank's

emiliq

Случаен посетител | 2010-01-12 20:17:22
razkazano e mnogo podrobno,vseki moje da razbere.Sega nqmam nikakvi vaprosi za alergiqta,smqtam 4e gi razbrah.MERSI

Бонислав

Случаен посетител | 2011-09-28 19:33:24
Ваксините причиняват алергиите!