Алергия. Обща информация

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво е алергията?

2.Какво причинява алергиите?

3.Най-често срещаните алергични реакции

4.Къде се срещат алергените?

5.Общ поглед върху алергиитеКакво е алергията?


Алергията е изострена реакция на имунната система при контакт на организма с чужди, обикновено напълно безобидни субстанции. Имунната система на чувствителните хора разпознава тези елементи като вредни и в резултат се задейства. Причиняващите алергични реакции вещества се наричат алергени. Пример за алергени са полените, домашния прах, микроскопичните акари, цветния прашец, мухъла, определени видове хранителни продукти и др.
За да разберете същността на алергията трябва да помните, че алергените са чужди за тялото вещества, които при по-чувствителните хора могат да причинят силна реакция на имунната система.
Когато даден алерген влезе в контакт с човешкото тяло, той кара имунната система да се задейства с цел да тушира неговото действие. Това се случва най-често при хората, които са алергични към конкретния алерген. Ако реагирате на алергени, които принципно са безвредни за повечето хора, тогава вие сте страдате от алергия и сте алергични или атопични.
Терминът алергия е въведен в медицината от австрийският педиатър Клеменс Пиркет. С него той обозначава както благотворната реакция на имунната система към действието на алергените, така и вредната свръх чувствителност на организма към същите. Терминът алергия произлиза от гръцката думи “allos”, която означава различен или променен и “ergos”, която означава работа, действие. В груб превод значението на думата алергия е променена реакция.


Следва: Какво причинява алергиите?

1  |   2  |   3  |   4  |   5

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

Ангел

Случаен посетител | 2008-07-13 20:08:23
Аз имам някаква гадна алергия към полени, лятото направо ми се стъжнява живота. Някои хора казват, че алергията се надживявала, ама не мен не ми минава вече доста години. Има ли начин да се преборя с нея веднъж за винаги? Благодаря предварително.

bobi

Случаен посетител | 2009-05-18 10:22:51
Здравейте, -Имам от доста време този проблем,-сутрин имам хрема и кихам много,ама наистина много и силно кихам,-запушва ми се носа.Още щом се събудя и почвам да кихам. За около 2-3 часа имам силна хрема,много съм чувствителен към студ и течения.После разминава и през деня съм добре,-и отново на сутринта пак. Използвам Муконазал, пия и Ериус понякога, -тои помага но не много. Какво е това-хронична хрема,алергия-към студ ли-към нещо друго ли,незнам ? Но е много неприятно,-получава се щом се събудя сутрин-веднага. Моля, дайте съвет как да се лекувам,-какво да направя? От какво е това - има ли някои идея? Благодаря предварително за това, че ще ми отделите време да ми отговорите :!: e-mail : abracadabra@rock.com може да ми отговорите на и-мейла написан по-горе. Thank's

emiliq

Случаен посетител | 2010-01-12 20:17:22
razkazano e mnogo podrobno,vseki moje da razbere.Sega nqmam nikakvi vaprosi za alergiqta,smqtam 4e gi razbrah.MERSI

Бонислав

Случаен посетител | 2011-09-28 19:33:24
Ваксините причиняват алергиите!